Inez.hu

legyél zöld!

A napjainkban is meglévõ, nyelvújítás folyamatosan és állandóan jelenlévõ. Talán ma, nem olyan feltûnõ, hiszen naponta születnek új és új szavak. 

De, azok a szavak:

- újrahasznosítás,
- klímaváltozás,
- környezettudatos gondolkodás,
- fenntartható környezet, ...
olyan szavak, melyeknek jelentését és annak tartalmi súlyát mindenkinek meg kell ismernie.

A klímaváltozást az emberi tevékenység idézte elõ, ezt a folyamatot lelassítani ill. megállítani is õ, csakis ő tudja.

Ne feledd az idõ a legnagyobb ellenséged !

100 év múlva...

gondolunk-e arra, hogy mi lesz majd sok-sok év múlva ?
Felelõsséggel gondolni az elkövetkezõ generációra talán a legszebb küldetésünk.

A felmelegedésnek, az ezzel járó változásoknak súlyos következményei lehetnek, ezt már most lehet látni. A legdrasztikusabb változásokat az északi pólus környéke éli át. A mérések azt mutatják, hogy az utóbbi harminc évben 40%-kal csökkent a jég vastagsága. A következõ 100 évben akár 4-7 Celsius fokkal is emelkedhet az északi pólus környékének hõmérséklete. Ez a hõmérsékletváltozás pedig komoly hatással lesz a a jégtakaróra. Mit tehetünk mi , a hétköznapi emberek azért, hogy ne következzenek be azok a katasztrófák, melyeket most még csak a filmeken láthatunk ? Az, most még nem a valóság.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének vezetõje ezt ajánlja: "Ne egyen húst, járjon biciklivel, és legyen mérsékletes vásárló. " -így segítheti a globális felmelegedés megfékezését. " /Rajendra Pachauri/

Mit tehetünk mi, azért, hogy megõrizzük, továbbra is fenntartsunk egy egészséges környezetet:

- Ültess fát ! Egy fa élete során 1 tonna széndioxidot nyel el.
... és mindenféle más növényt.
- Zárd el a csepegõ csapot ! Ezzel a felelõtlen magatartással naponta akár 25 liter víz is elfolyhat, ez évente kb. 10.000 liter víz. Ez annyi mint a Szahara térségében élõk fejenként egy év alatt használnak fel. 
- Készíts kimutatást ! Kísérd figyelemmel havonta, mennyi az amit ki kell fizetned mint "energia-költséget".
- A víz felmelegítéséhez sok energiára van szükség. Van úgy, hogy a langyos víz is megfelel.
- Vásárolj friss élelmiszert ! Ez nem csak egészséges, konzerválásához, fagyasztásához még további energiára van szükség.
- Egyél kevesebb húst ! Az állattartás nagyon sok üvegházgázt termel, többet mint az összes közlekedés. /Biogáz erõmûvek a keletkezett metángáz hasznosítására épülnek./
- Bevásárláskor használj újrahasznosítható nylon szatyrot, vagy varrj, háztartásban keletkezett textilhulladékból. /Kitûnõ alap a kopott farmer, férfiing, ... legyél ebben is kreatív!/
- Fémdobozokat használd újra, ültess bele növényeket, vond be tapétával és készíts belõle írószertartót. Ha szeggel kilyuggatod kitûnõ mécses tartód lesz !
- Ne kérj nylon szatyrot az üzletekben, ha apró dolgot vásárolsz.
- Autót akkor használj, ha tényleg szükséges. A csomagtartót ne hordozd feleslegesen autódon, kb. 10 %-kal több energiát jelent ez neked.
- Gyûjtsd a szemetet szelektíven ! Ha így teszel kb. 155 kg széndioxid csökkenést lehetne elérni évente .
- Kinõtt, kissé kopott vagy megunt ruháidat ne dobd a szemétbe ! Cseréld el, add oda karitatív szervezeteknek. Ha a kukára teszed, -jelezve, hogy ez nem szemét- tiszteld meg azt akinek ez még használható, hogy tedd papírba vagy zacskóba.
- A Budapestiek évente egy Gellért-hegynyi szeméthegyet produkálnak ! Ezt szelektálni ...
- Mosogass ésszerûen ! Büntetném azt a gyártót aki un. egymedencés mosogatót gyárt ! Ez nem alkalmas energiatakarékos mosogatásra.
- Legyél újrahasznosító a lakberendezésben ! A megkopott bútorokat fesd át ! Kérj tanácsot az áruházi szakemberektõl, mi mivel festhetõ.
- Legyél kreatív ! Találd ki, hogy a környezetedben lévõ felesleges dísz- és más  tárgyak használati idejét hogyan, milyen formában tudod megnyújtani.

Inez.hu korona
Köszönjük, hogy benézett hozzánk!
Visszavárjuk!