Inez.hu

Karácsonyfadísz papírból !

2011-12-15
Karácsonyfadísz papírból !

A legegyszerûbb, legnagyszerûbb !

Rajzlapokból csodálatos gömböket készíthetünk, nagyon egyszerûen és gyorsan. Amire még szükségünk lesz: fonal, fagyöngy, papírkorong kb. 1,5cm-es átmérõjû.

Vágjunk ki 16 darab, 1cm széles és 10cm hosszú csíkokat. Alulra készítsünk rövid bojtot, ezt kössük dupla fonalra, és fûzzük tûbe. 2db kb. 1,5 cm-es körökbõl kettõt felfûzünk a cérnára, majd 1 gyöngyszemet, majd megint papírkorongot, gyöngyszemet, papírkorongot.

Ezt kedvünk szerint váltogathatjuk, és készíthetjük olyan hosszúra amilyenre szeretnénk.

A papírcsíkokat egyik oldalukon, szélüktõl kb. 1cm-re felfûzzük a fonalra. Amikor mindegyiket tûre szedtük kapunk egy egymáson lévõ kis papírköteget. Készítünk egy papírhengert kb. 5cm magasat és ezt felfûzzük a tûre. Most a papírcsíkok másik oldalát szedjük tûre, úgy, hogy a legalul /!/ lévõvel kezdjük. Vigyázzunk, mert kissé tekeredni fognak a lapok. Ha mindegyiket felszedtük, akkor következik néhány papírkorong, és gyöngy. Célszerû gyönggyel befejezni, itt kössünk erõs görcsöt.

Használhatunk színes papírokat. A fehéret helyenként lefújhatjuk arannyal.

Puha ékszer

2011-12-10
Puha ékszer

Fém nyakláncot télen ? Nem, nem ...

Puha gyapjú sálból készült ez az egyedi nyaklánc. Jó érzés a nyakunkba kötni, jó érzés megérinteni.

A gömb formába került egy apró kõ, hogy súlyt adjon a nyakláncnak.

Az apró gömbök és nagy méretû görcsök -harisnyából- kerültek a megkötõ részre.

A nyaklánc éke egy apró szentkép, flitterrel díszítve.

pénztárca

2011-11-07
pénztárca

hogyan hasznosítsuk újra a pénztárcakeretet ...

 Először, 1824-ben a Holland Penelope újság közölt horgolt mintákat, illetve azok leírását. Azt követően számtalan minta született. Ezzel az egyszerű technikával sokféle ruhadarab és kiegészítő készíthető. Horgolhatunk sálat, fürdőruhát, karkötőt, ... pénztárcát.

Ezt a pénztárca készítést azoknak ajánljuk, akik tartanak a keret hagyományos módon történő használatától. Csak meghorgoljuk a téglalapot, alját körbehorgoljuk, majd ráhorgoljuk a keretre. Optimális akkor,  amikor a horgolás kellően fedi a fémet, ugyanakkor nem gátolja a tökéletes záródást.

Horgolt virággal teljesen egyedivé tudjuk tenni.

Cica a lakásban

2011-09-15
Cica a lakásban

Tudjuk, hogy két tábor van. Az egyik azt mondja, hogy igen lehet tartani cicát a lakásban a másik azt, hogy nem. Nekem van ötletem egy harmadik megoldáshoz.

Igen lehet cicát tartani a gyerekszobában! Még akkor is, ha a gyerek macskaszõrre allergiás!

A lomtalanítástól megmentett cica született újjá. Eredeti festése nem volt szép, s emiatt nem volt igazán tetszetõs. Egyszerû vizes bázisú festéket használtam. A felületet szivaccsal festettem, pontosabban tapogató mozdulatokkal vittem fel a festéket, hogy az eredeti színt minél tökéletesebben fedje be.

Ennyi !

Ugye átalakíthatók a háztartásban feleslegessé vált dolgok ?

Használjuk tárgyainkat minél tovább, mert a gyártás szintén környezetszennyezõ tevékenység.

Tojástartó papírból

2011-09-10
Tojástartó papírból

Régi idõkben a tojástartók hozzátartoztak a konyhához. Készült vesszõbõl , rajta formás kis tetõvel, csuhéból fonva, fából készült kis állvány, ahol szépen sorba lehet rendezni a tojásokat, ...

Ha konyhánkat szeretnénk egy kicsit átalakítani ezzel az ötlettel megtehetjük. Használjuk azokat a színeket ami a konyhára jellemzõ, így erõsíti a konyha színvilágának hangulatát.

Célszerû kemény kartonpapírt használni. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy mi az amit majd elbír a tartó.

Vágjuk ki a tartó elemeit tapétavágóval. Az elemeket ragasszuk össze ragasztó pisztollyal. Csak összeragasztás után vonjuk be papírral. Célszerû folyékony ragasztót használni. Kiegészítés képen ragaszthatunk rá fakanalat, apró díszeket.

Ha nem tojástartónak használjuk tárolhatjuk benne a heti vásárló listát. Tipp: készíthetünk belõle több egyformát és rendezhetjük egymás alá vagy egymás mellé. Így egy üres felület ízlésesen dekorálható.

Hétvégi projekt

2011-09-05
papírdoboz apróságoknak
Hétvégi projekt

Vastagabb karton papírból készíthetünk tartós dobozkát, felületére használhatunk újságpapírt, szalvétát, képeslapot, ...

Vágjuk ki az általunk megtervezett elemeket. Két dobozkát kell készítenünk, amit egybe fogunk tolni. Ügyeljünk arra, hogy az oldalaknál az illesztés megfelelõ legyen, illetve az egymásba illeszthetõség létrejöhessen. A kartonlapokat a stabilitás miatt ragasztó pisztollyal rögzítsük egymáshoz. A tapétázáshoz a folyékony ragasztó a legmegfelelõbb. Ez lehet tapéta ragasztó vagy házilag készített csiriz -3dl hideg víz +1 evõkanál liszt = ezt felfõzzük, és ha kihûlt használhatjuk ragasztáshoz.

A felület kreativitásunktól függ, akár felesleges csomagolópapír, fénymásolatok, fényképek, ... bármit használhatunk. Fontos: ha szalvétát használunk alá kell "dolgozni", a vékony felületen lévõ minta sokkal jobban érvényesül, ha az alap fehér papír. Ez lehet egyszerû fénymásoló papír.
Díszként tehetünk rá bojtot. Itt spárgából készült, de használhatunk fonalat, vékony szalagokat.

Ha ez nem dísz hanem ezzel szeretnénk nyitni, - kihúzni - a belsõ dobozt, akkor nagyon fontos ennek a rögzítése. /nehogy húzáskor kiszakadjon a bojt ill. a papír, ilyen esetben kívül és belül hosszabb felületen rögzíteni kell fém laphoz, ez lehet a fûzõs dossziékban lévõ hosszú fém lapocska,/

farmertáska szoknyából

2011-08-15
farmertáska szoknyából

Hogyan tudjuk hasznosítani a megunt ruhadarabokat ?

Ez a régi farmerszoknya egy táskában született újjá. Különlegessége, hogy az alján még egy nylon rész is van, így ezzel tartósabbá vált.

Az újrahasznosítást a táskán lévõ dísz is hirdeti.

Legyünk kreatívak az újrahasznosításban !

a kis kopott cipő megújítása

2011-07-23
a kis kopott cipő megújítása

A piros az erõteljes színek közé tartozik, ezért nem minden viselethez alkalmas. Így érthetõ, hogy a kis piros cipõ még évekig a szekrényünkben lesz. De, egy bõrcipõt kár is lenne számûzni ....

Vagy ... újítsuk fel ! Így lesz a kis kopottból dögõs ...

Nem kell hozzá más mint tüll, néhány flitterszem, ragasztó.

A kördísz: sodorjuk fel 10x20 cm-es tüllanyagot és apró öltésekkel varrjuk össze. Miután elkészültünk vele tekerjünk belõle csigát. 1,5 x25 cm széles csíkból készítsünk fodrot. Az elkészült elemeket ízlésesen ragasszuk a cipõre. A flittereket tûvel varrjuk fel.

Íme az új cipõ !

Ötlet: a sertésvelúr bõr színe visszatér ha gõz felé tartjuk.

kulcstartó a pincekulcshoz

2011-07-15
kulcstartó  a pincekulcshoz

Maradék anyagból -legjobb a termo anyag, rugalmassága miatt- egyszerûen elkészíthetõ. Vágjunk ki két kört, kb. 10 cm átmérõjût. Kb. 3 x 8 cm-es darabból készítsünk henger formájú akasztórészt. A bojtnak vágjunk ki kb. 12 cm hosszú és 6 cm széles anyagot, 1 centiméteres csíkokban vágjuk fel. A kört szélétõl 1 cm-re varrjuk körbe és formázzuk a cérna összehúzásával, kissé "gömb formájúvá" A két fél darabot színén apró öltésekkel kezdjük összevarrni úgy, hogy közben hozzáfogjuk az akasztó részt és a bojtot. Szükség szerint ezeken a részeket kétszer is varrjuk át.

Ötlet: varrhatunk rá díszként gombot, gyöngyöt

Ha a ritkán használatos kulcsok ilyen tartóra kerülnek biztos, hogy nem fognak elveszni.

hímzett kötény

2011-05-15
hímzett kötény

az egyszerû fehér vászonkötényt a hímzés teszi egyedivé. Mire beérik az alma el is készülünk vele.

A rajz szabadkézzel készült közvetlenül a vászonra. Használt öltéstípusok: egyszerû tömött öltés, láncöltés.

Régen elképzelhetetlen volt, hogy valaki úgy áll oda sütni-fõzni, hogy nem köt kötényt ...

Számtalan szabásvonal létezik, díszítése elsõsorban hímzés, de díszíthetõ csipkével, vagy csak a saját anyag, az alapanyagból készített tûzésekkel, hajtásokkal, behúzásokkal. 

Kötényt már a középkorban használtak, ez a ruhadarab a dolgos hétköznapok ruhatárához hozzátartozott . Egyes szakmákban a férfiak is használtak kötényt.

Ötlet: készülhet kötény régebbi ruhadarabból, pl. szoknyából, nagyméretû ingbõl, vagy akár konyharuhából, ...

télibõl - nyárit

2011-05-10
újítsd a ruhatárad
télibõl - nyárit

Hogyan készíthetünk téli pulóverbõl nyárit ?
A levágott ujja részbõl készülhet fodor a passzé fölé és a nyakkörre. A kevéske maradékból tekerjünk néhány virágfejet.

tavaszi virágok gyertyaöntéssel

2011-04-15
 
tavaszi virágok gyertyaöntéssel

A húsvéti asztal dísze lehet ez a nagyon egyszerûen elkészíthetõ gyertya. Akár maradék viaszból is készíthetjük, hiszen nagyon kevés kell belõle. A formának sütemény szaggatót használtunk. Melegítsük fel a viaszt -csak nagyon alacsony hõfokon, mert tûzveszélyes- tegyük a formát alufóliára és elõször a kanócot rögzítsük középen a sütõforma fogantyújához és az alján vezessük el oldalra. Majd lassan töltsük tele viasszal a formát. Minél színesebb annál mutatósabbak a virágok. 

Tegyünk vizet egy tálba és tegyük bele a viasz virágokat.

Húsvéti nyuszik textilbõl

2011-04-06
Húsvéti nyuszik   textilbõl

Néhány centiméter anyagból már nagyon kedves textilfigurák készíthetõk - akár a húsvéti tojás mellé ajándékként.

Szabásmintát mi magunk is tudunk készíteni. Vigyázzunk arra, hogy olyan formát tervezzünk, hogy a varrást követõen könnyen ki is tudjuk azt fordítani. Nyílást az alján hagyjunk. Töltõanyagnak használhatunk szintetikus tömõanyagot vagy kölest. Célszerû a szemeket és a száját varrással "rajzolni", így kisgyerek kezébe is adható.

TOP 10 egyszerû lakberendezési ötletek

2011-03-21
TOP 10 egyszerû lakberendezési ötletek

A hideg téli napok után már mindenki vágyik az erõteljes, harsogó zöldekre, sárgákra, mosolygó pirosakra, ...

Persze a jó idõ magával hozza a tavaszi fáradtságot is. Hogyan tudunk magunkon segíteni, hogy könnyebb legyen az átállás, s élvezzük az ébredõ természet minden pillanatát. 

Vidámítsuk fel otthonunkat egyszerû ötletekkel:

-vásároljunk fûszernövényeket, a friss zöldek látványa már reggel felvidít bennünket teázás közben,

-a puha gyapjúplédeket tegyük el, erre már nem lesz szükség, látványa a hideg téli napokat idézi, ... tegyünk ki könnyû pamuttakarókat,

-vidám, színes párnák egyszerû kiegészítõi a lakásnak,

-virág, virág, és virág, … legyen tavaszi virágcsokor mindennap a lakásunkban, lehet ez egy egyszerû, zöldellõ orgonaágakból összefogott csokor,

-tisztítsuk meg az ablakokat, hagyjuk hogy a tavaszi napfény beragyogja otthonunkat,

-színek és színek, vegyünk elõ vidám színû kiegészítõket, képezzünk ezekbõl kompozíciót, 

kerülhetnek egymásmellé színes poharak gyertyatartóval egy tálcára téve,

-állítsunk össze reggeli-kompozíciót, most a sótartóba ibolyacsokrot tegyünk, sárga szalvétát, 

vásároljunk néhány színes kiegészítõ darabot -tányér, színes nyelû evõeszköz ...- amivel a meglévõ készletünket fel tudjuk újítani,

-sokan azt gondolják, hogy a függöny komoly beruházást igényel, vásároljunk vékony -blúz- anyagot, ennek métere 300-500.- Ft, és tegyük azt az ablakra, ha jó színt választunk fantasztikus hatást érünk el, 

-a fürdõszobába tegyünk színes törölközõket, színes mûanyag kosárkába tegyük az éppen használatos tusfürdõt, folyékony szappant,

-egyszerû befõttes üvegbe tegyünk színes cukorkákat, tetejére tegyünk tortapapírt és kössük le vékony szalaggal,

Nehezen ébred ? Változtasson környezetén !

Mûanyag tál

2011-03-18
Mûanyag tál

Hogyan tudunk egy egyszerû mûanyag gyümölcstartó tálat átalakítani ?
A szélén, felmelegített árral készítsünk lyukakat, fûzzünk bele keskeny szalagot.
Ilyen egyszerû az átalakítás. A dísz készülhet akár többsorosan is, csak a fantázia szab határt.

gyûrû & gombostûtartó

2011-03-11
gyûrû & gombostûtartó

Néhány centiméter anyag + egy varrhatimó gyûrûalap szükséges. Szabjuk ki a szív vagy az ovális formát, apró öltéssel kezdjük körbevarrni. Amikor már majdnem körbevarrtuk tömjünk bele tömõanyagot -ez lehet akár vatta is. Körbevarrás után apró masnival, flitterrel díszítsük, majd varrjuk fel a gyûrûalapra.

Használhatjuk hétköznapokon mint egyedi "ékszert", vagy varrásközben lehet segítségünkre.

Inez.hu korona
Köszönjük, hogy benézett hozzánk!
Visszavárjuk!