Inez.hu

Karácsonyig elkészül

2012-12-24
Karácsonyig elkészül

Nyaklánc régi karórából és textil darabkából.

Egyszerű újrahasznosítás, melyhez bármilyen működésképtelen karóra megfelelő. Az órába tehetünk fényképből kivágást, csomagolópapírból, vagy szalvétából kivágott képet. A nyakbaakasztó része lehet vékony anyagdarabból, esetleg bőrszíjból. Díszítsük gyönggyel, apró textilvirággal.

Tipp: az üveglap alá tehetünk gyöngyszemeket, flittert.

ADVENT

2012-11-24
ADVENT

A keresztény kultúrában ez az időszak a várakozás ideje, Jézus Krisztus eljövetelére.

Az Advent  a csend, az elmélkedés időszaka, mely Szent András napjához legközelebb eső vasárnappal kezdődik és Karácsony napjáig tart.

Kezdődjön ez az időszak William Brassey Hole -1846. november 7. - 1917. október 22. - angol festő, illusztrátor bibliai jelenetével.

párna

2012-11-15
párna

A horgolt terítő újrahasznosításaként született ez a párna.

Egy-egy horgolt kézimunka valóságos kincs. Használjuk kreatívan.         

Így készül: szabjunk ki pamutvászonból két, a terítő méretével azonos darabot. Varrjuk rá a terítőt. Minél ritkább a horgolás annál több helyen kell varással rögzíteni. Két eshetőség van. Hagyhatunk fodros szélt, vagy rávarrhatjuk a csipkét  teljes  felületével a vászonra. Hagyjunk kifordításra kb. 15 cm nyílást. Miután kifordítottuk vasaljuk meg. Majd tömjük ki műszálas -fliz- bélésanyaggal. Varrjuk be a nyílást.

A romantikus stílusú lakberendezés elengedhetetlen kelléke a csipkés párna.                          

a kreativitás "határtalan"

2012-11-15
a kreativitás "határtalan"

Egy kiadvány kapcsán Törökországban.

szilva

2012-11-10
szilva

1 tál szilva + 1 tál szilva

1 tál

  A nagyméretű virágtálat lefestjük a választott színnel, helyenként a végleges száradást előtt, szivaccsal visszaszedünk a festékből, dekupázs ragasztóval felragasztjuk a szalvétából kivágott mintát. Miután megszáradt a festék, helyenként smirglivel megkoptatjuk a színeket.

+ 1 tál szilva

  A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kivesszük a magot és helyébe fél diót teszünk Lisztve,  tojásba és prézlibe forgatjuk, majd olajban kisütjük. Fahéjjas porcukorral megszórva tálaljuk.

kézműves projekt hétvégére

2012-10-18
kézműves projekt hétvégére

Ahogy  egyre hűvösebbek a napok, úgy,  egyre több időt töltünk a lakás falai között. Kitűnő elfoglaltság, hétvégi projekt,  a nyaraláskor begyűjtött csigák, kagylók "feldolgozása". Készíthetünk üvegtálra ízléses kompozíciót, csigák, kagylók, néhány természetes anyagból készült nyakláncokkal kiegészítve. Vagy, használhatjuk ízléses tárgyalkotáshoz.

Az alap lehet bármilyen,  sérült, vagy repedt tányér. A tányért fessük le fehérre. Ha ez,  valamilyen használati funkciót is be fog tölteni -pl. szappanokat tartunk rajta a fürdőszobában- akkor legvégül le kell lakkozni a felületet, ettől kopásállóbb lesz.  A csigákat, kagylókat erős ragasztóval ragasszuk fel.

Ötlet: ragasszuk a csigákat, kagylókat régi  bögrére, egy szép, örökzöld ággal szobánk dísze lesz.

Tombol a nyár !

2012-07-15
Tombol a nyár !

Itt a nyaralás ideje !

Rekordokat megdöntő nyári hőség, napsütés és napsütés, ...  vízpart, ...

A lezser, könnyű, feltűnő  színű, és mintájú ruhák ideje ez. Az esti programokhoz, és sétákhoz ezek a darabok kitűnőek. Ilyenkor eshetünk túlzásokba, ilyenkor megengedett.  Nagyszélű kalap, kivágott ruhák, színek és színek,  ...

 és egy  egyedi cipő ... 

Hogyan lett a szolid kis fehérből  a nyár bombasztikus darabja ?

Keressünk feltűnő,  virágmintás szalvétákat.  A kivágott mintákat dekupázs ragasztóval ragasszuk a cipőre,  majd az egész felületet kenjük át.

Ilyen biztosan nem lesz másnak !

Szép nyarat Mindenkinek !

a régi- új ruhatár

2012-06-19
a régi- új ruhatár

ruhatár megújítása

Számtalan megoldás közül - rávarrás, behúzás, toldás, ... -  a legegyszerűbb formája a ruha megújításának,  ha az éppen divatos színre festjük át megunt a ruhánkat.

Ma, már többféle nagyon jó minőségű festékek vannak. Használhatók hagyományos módon főzéssel, vagy festhetők a ruhák mosógépben.

Háztartási, kreatív boltokban vásárolható meg a Columbus univerzális ruhafesték. Egy tasak, 10-15 dkg kelme festésére alkalmas. Festhetünk vele pamutot, selymet, műszálat. Nagyon szép  színek érhetők el használatával. Ha az elkészített festőléhez több anyagot teszünk,  akkor a szín világosabb lesz.

Fontos! Festés előtt a festendő ruhadarabot be kell áztatni.

Divatosan, egyedien, a környetettudatos gondolkodás, és a természetért való felelősség vállalásával.

 

Műszálas anyag festésével próbálkoztam,  milyen lesz ...

Fenség ! Nézze !

2012-06-15
Fenség ! Nézze !

Meghozta a karaván a kínai porcelánokat, ... most érkeztek Konstantinapolyból !

Nézze ! Milyen szépek, ...

 

Tudta, Fenség ?

A porcelánt előszőr Kínában állították elő, a T'ang dinasztia idejében,  de,  ami a mai világ számára ismert azt később,  a XIII - XIV. században  fejlesztették ki.

Kvarcból és földpátból porított anyagot kevernek össze kaolinnal, a fehér agyagos kőzettel. A kiégetés 1450 fokon történik.

Az első európai finom porcelánt 1575 környékén Firenzében állították elő.

Tudja, ez  hogyan készült ?

Válasszunk  papíralapú  grafikai mintákat, ez lehet: dekupázs papír, újságkivágás, szalvéta, ...

 

Ha szükséges, hogy az alap egységes legyen, fessük le világos színre - ha szeretnénk, akkor ezt később antikolhatjuk.Dekupázs ragasztóval ragasszuk fel a mintákat. A köztes területeket töltsük ki kis pettyekkel. Ehhez használjuk a ceruzák radíros végét. Festékbe mártva pettyezhetünk vele.  Célszerű vizes bázisú festéket használni, az könnyen javítható. A fedés történjen több rétegű dekupázs lakkal.  

Ezek a remekművek dekorációs célt szolgálnak. A tányérokat pl. állíthatjuk tartóba. Egyedi, különleges dísze lesz az étkezőnek, kerülhet polcra, tálaló szekrénybe.

rongybaba

2012-04-24
rongybaba

A közelmúltban kézműves-vásárban jártam.  Láttam ott cicákat felemás gombszemmel, kutyákat kajla fülekkel,  ... rongybabákat, és rongybabákat, véknyat és magasat,  kócosat, némelyiket nyaklánccal, vagy  balettcipőben, ...

Ezek ihlették az általam készítettet.

a kockás füzet átalakul

2012-04-12
a kockás füzet átalakul

Egy egyszerű füzet, textilbefedéssel teljesen átalakul, egyedivé alakítható.

A füzet befedése a hagyományos módon történik. A textil alá tegyünk egy vastagabb kartont, ez tartást ad a vékony füzetnek. A belső oldalt isbéleljük textillel  - ezt szabjuk cikk-cakk ollóval. A rögzítéshez szintetikus ragasztót használjunk - a vizes bázisú deformálja a papírt.

Dekor: textilből varrt szív, ill. tekert virágfej. Mindkettő  -masni közzéfogásával - ragasztva a felületre.

Hobby-boltokban vásárolhatunk már kész dekorációs elemeket, ezeket csak fel kell ragasztanunk. Vannak virágfejek, növényi elemek, masnik, ... így, Ön is készíthet egyedi, különleges füzetet.

BUDAPESTI ÚJSÁG

2012-04-10
BUDAPESTI ÚJSÁG

írek, információk, érdekességek, ...

Minden héten, több mint 600 ezer példányban !

Figyelje postaládáját !

"decoupage"

2012-04-06
"decoupage"

"decoupage"

-dekupázs-

papírból kivágott, grafikai elemekkel történő felület-díszítés,

Eredete:

Kínába vezethető vissza, ahol az egyszerű emberek papírból kivágott mintákkal díszítették a rizslámpákat, dobozokat,  ... használati tárgyakat.

A világkereskedelem által, a Nagy Selyem Úton érkeztek Ázsiából a különböző míves, gyönyörűen festett  bútorok. Ezek, az egyedi virág, madár, növényi motívumokal díszített bútorok hihetetlenül népszerűek lettek egész Európában. Az arisztokrácia igényeinek, a megrendeléseknek  képtelenek voltak eleget tenni. Az aprólékos minták  festése, a lakk 30-40 rétegben történő felvitele nagyon időigényes volt.

A kézifestést lassan elkezdte felváltani a papírból kivágott minták használata. Ez egyrészt gyorsabb volt, másrészt olcsóbbá tette a díszítést.

Angliában az 1750-es évek környékén még könyvet is jelentettek meg, hogyan készíthetnek a lányok asszonyok a megadott mintaképek segítségével önálló díszítéseket. Így, szinte minden dísz- és használati tárgyra, ékszerdoboz, varróasztalka, hajkefe, ... felkerültek a lepkék, virágfejek, madarak, ...szentképek, ...

Ennek a technikának az alkalmazásához nem kell tudni festeni. A kivágott mintákat ízlésesen kell egymásmellé felragasztani, majd a felületét lakkréteggel többször  -6-10-  lefesteni.

Eszközök:

-vizes bázisú festék, az alap lefestéséhez,  /kezdőknek célszerű világosat használni,/

-ragasztó, /ez lehet dekupázs ragasztó, vagy tapétaragasztó/ 

-minták papírból  /van speciális dekupázs papír, de,  lehet szalvéta, vagy bármilyen más papíralapon lévő grafika, rajz, ... /

-lakk a kész felület lefedésére,

 

Alapanyag lehet akár kopott tányér, dobozka, üvegek, ...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

2012-04-04
Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

"Elközelgett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik."

                                                                                              Lukács Evangéliuma 22.rész

 

Jézus halálának és feltámadásának ünnepe a keresztény kultúrában, ugyanakkor a tavasz ünnepe is. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Mivel a Húsvét eljövetelét a Hold állásához viszonyítjuk, ideje változik, mozgó ünnepnek is nevezzük.

Március 22. és április 25-e közé esik.

Húsvét hétfő az a nap amikor a régi szokás szerint a locsolkodás és a tojás ajándékozása történik. A víz a megtisztulás, a tojás pedig az élet jelképe.

 

A legegyszerűbb tojásfestési mód, mely a gyerekek kedvenc húsvéti elfoglaltsága.

Tojásfestés hagymahéjjal:

1 liter vízbe tegyünk egy marék hagymahéjat, és főzzük kb. fél órán át.

A tojások felületét vizesítsük meg és tegyünk rá apró levélkéket, kicsi virágfejeket, lóherét, ...   A tojást tegyük egy nylon harisnyából kivágott darabba és jól kössük össze egy cérnával. Ügyeljünk arra, hogy a levelek maradjanak a helyükön, mert az  általuk lefedett felület fogja adni a mintát.

 Az előkészített  festőlébe tegyük a tojásokat és főzzük keményre, majd húzzuk félre, s hagyjuk állni. Minél tovább állnak a tojások a festőlében,  színűk annál sötétebb lesz..

Miután kivettük a tojásokat kenjük át felületüket szalonnával, hogy szép csillogó legyün felületük.

 

Egy elbeszélés szerint: 7 év után a tojás belseje annyira összeszárad, hogy gyűrűbe követ lehet belőle  csiszoltatni, ...

régi - új óra

2012-04-03
régi - új óra

Íme az átalakított óra.

Kb. 1 cm széles pamuttextil csíkkal áttekertem a fém pántot. Sikerült annyira tökéletesen illeszteni, hogy elegendő volt   a csukló felőli részen  ragasztani. Az óra és a fémpánt találkozásánál  kell, hogy tökéletesen illeszkedjen a textil a fémpánthoz.

Ha megunjuk, akkor csak lebontjuk és áttekerjük egy másik színű anyaggal, ... 

szatinált pohár

2012-03-24
szatinált pohár

Elkészíteni sokkal egyszerűbb volt, mint megmutatni, ...   a pohár felületének,  a minta által fedett,  ill. átláthatóságának ennél a díszítési módnak különösen nagy jelentősége van.

Reméljük sikerült felkeltenünk az érdeklődést a szatinálás iránt. Különböző sablonokkal tényleg gyerekjáték ez a dekorálás.

Sok, készletből megmaradt, egymástól különböző poharakat ezzel a díszítési technikával egységessé tudunk tenni.

átalakítás

2012-03-15
átalakítás

A kreativitás fejlesztésének legjobb szere a különleges megbízások. Íme ez az egyedi karóra melynek, fémből van a karpántja. A régi, műanyag borítás már nem tetszett gazdájának.

Mit lehetne ezzel kezdeni ?

Hogyan lehetne ezt átalakítani ?

Van néhány ötletem, rövidesen megmutatom melyiket választottam.

Hazafias uzsonnás szett

2012-03-15
Hazafias uzsonnás szett

Hogyan alakítható át egy tálca, textilszalvéta festéssel, "magyarossá" ?

Ezzel a technikával fából készült tárgyaink újjászületnek, felfrissülnek.

Felületek festéséhez gyakran vizes bázisú festéket használok - Diszperzit. Ez könnyen lemosható, korrigálható, javítható.

Ez a tálca eredetileg világos barna volt. A színt  benedvesítéssel, áztatással, dörzsöléssel szedtem le. Az új színt szivaccsal vittem fel,majd 1 napig hagytam száradni.

A minta eredeti himzésminta,  itt vonal helyett pettyezéssel lett felrajzolva. A szalvétára filctollal - ez így 1 x használatos lett. A tálcára gyufaszálbó faragott kis pálcikával rajzoltam meg a mintát. Egy mártással, kb. 3-4 pettyet lehet felvinni.

Ha a festést alkalminak szánjuk maradhat így, ha hosszú távon szeretnénk megtartani akkor az egész felületet lakkal fessük le.

+ egy hungarikum

az én szalonnás-krumplis pogácsám,

- small unsweetened round cake -

A legkedvesebb játék

2012-03-07
A legkedvesebb játék

A gyerek legkedvesebb játéka az amit a nagymama vagy az anyuka készít. Mi látjuk, hogy talán nem is olyan tökéletes, ... kicsit kancsal, kicsit rövid a lába, ...  a gyerekek számára azonban ez a legtökéletesebb és a legszebb, és egyetlen egy van belőle a világon ...

Régen, a rongyoszsákból számtalan különlegesen szép darab került ki. Macik, babák, különleges kispárnák, ...

Rajzoljuk meg a formát papírra. Nyuszi hossza: 23 cm,  - feje: 12x10 cm -, lába: 4,5 cm, keze: 4 cm, füle: 10x4  cm.

Először a fület készítsük el. A fej összevarrásakor fogjuk be. Kifordításra az oldalán -egyenes vonalon- hagyjunk nyílást. Kifordítás előtt az ívelt részeket csípjük be, és gőzöléssel vasaljuk át.

Készítsen Ön is textil játékot !  Az Ön munkája is egyedi lesz, különleges, egyetlen egy a világon, ... 

Bálint nap

2012-02-14
Bálint nap

Valentin - day

the day of love

Your name is Bond ?

James Bond ?

O, my ...

 

Inez.hu korona
Köszönjük, hogy benézett hozzánk!
Visszavárjuk!