Inez.hu

 

inez
Budapest,
Magyarország

A tárgyalkotás nagyszerúsége abban rejlik, hogy mindIg ki kell találni valami újat.

Nincs megállás, új, jobb, érdekesebb megoldások, újítások, ... kitalálása, megvalósítása ez a kreativitás.
Nincsenek sablonok, sémák, nincs rutin... Keresni, majd rátalálni az újra. Kompetensnek lenni.
NagyszerÛ dolog ízléses, használati értékkel bíró tárgyak létrehozásával a kultúra részévé vállni.

"Az ember mindent meg tud tenni, csak akarnia kell." /Leon Battista Alberti/

A humanisták azt hirdették, hogy az ember áll a mindenség középpontjában, fejlõdésének lehetõségei korlátlanok, ennek folytán pedig törekednie kell minden lehetséges tudás elsajátítására és önön képességeinek a lehetõ legteljesebb kibontakoztatására. 

Az idézet egy reneszánsz gondolkodótól származik, mely kor kedvenc mûvészeti irányzatom. Fantasztikus dolog lehetett felismerni azt, hogy az európai sötét középkort megelõzõ civilizáció milyen gazdag, és milyen hatalmas értékekkel bírt.

A tárgyi leletek, emlékek alapján könnyen rekonstruálható a megelõzõ kor, a felfedezés, hogy mit rejtett, milyen volt az ókor, pozitív irányú változást indított el egész Európában, s az egész élet területére hatással volt. Különösen az élet tisztelete, értelme, egy teljesen új gondolkodás mód született meg. 
Feléledt a görög és római kultúra iránti érdeklõdés, ismeretlen földek s az új világ felfedezésének, feltárásának korszaka. Építészek, szobrászok, matematikusok,... zsebükben mérõeszközökkel tanulmányozták, kutatták rajzolták, jegyzetelték az antik kultúra maradványait. Méreteket és arányokat elemeztek. Kutatták az ókori kultúra titkát. 

Hitték, hogy képesek feltárni az ókor szellemét és bölcsességét. Számomra a legszebb gondolat, hogy költõk, szobrászok, építészek azon dolgoztak, hogy megmutassák mindenkinek a világ és az emberi élet szépségét. Azt a szépséget amit a feltárást követõen még gazdagabbá tettek a humanisták. Az olasz reneszánsz az egyetemes kultúrának olyan gazdagságot hagyott hátra mely túlzás nélkül mondható, hogy hatása máig érezhetõ. A reneszánsz az újítást és a dinamizmust képviselte. 

A XVI. század közepén még továbbra is fennmarad a lelkesedés az új emberközpontú világ iránt, ... és ilyen múlttal Európa átlépi az új kor küszöbét. 

Ami hatással van rám, szakmai gondolkodásmódomat, személyiségemet, érzelmeimet, ... befolyásolja.

Michelangelo: 

Kedvenc festõm egyike: a Sixtus-kápolna mennyezetfestésére kapott megbízást amit elõbb elutasít, majd végül mégiscsak elfogadott. A teljes felület - amit végül egyedül fest meg - 540 négyzetméter. Mint szakmai kihívás óriási, a végeredmény pedig csodálni való. 

Kedvenc korszakom: A Viktoriánus kor 

Sok hasonlóság fedezhetõ fel a két korszak között. Az angol tárgyi-környezeti kultúrára nagy hatással voltak az angol gyarmatok õsi kultúrái. A tárgyak: elefántcsont- és trópusi fafaragások, pamut, valódi selyem anyagok ... 

A textilmintákon pedig grafikailag visszaköszön az a világ amivel az angol utazók találkoztak: Pálmafák, színes madarak, s más egzotikus állatok, kedveltek az elefánt és majom motívumok, a citrom, ananász, s más csodálatos trópusi növények, ... 

Kedvenc bútordarabom a füles karosszék, a szimmetrikusan elhelyezett dísztárgyak, az építészeti órák, a rolós íróasztal, a földig érõ ablakfülkék, amin keresztül az egész tájat belátni, az elmaradhatatlan kandalló, ...
Tudta? Angliában már az 1800-as években használtak papírtapétát.

Kedvenc színeim: 

A természet alkotta csodálatos állatminták a kedvenceim: ocelot, tigris, zebra, a különleges színekben pompázó madarak,... egyébként minden színnek van olyan színárnyalata ami tetszik és megbízóimnak is szívesen ajánlok. /Találtam egy "történelmi dokumentumot" ami néhány évvel ezelõtt készült, akkor kedvenc öltözködési színeim: fehér, fekete, piros, ... / 

Ma? A természet színeit kedvelem a barnákat, zöldeket és pink különbözõ színárnyalatait. 

Kedvenc filmjeim: 

az életrajzi és történelmi filmek, az archeológiai western, egzotikus útifilmek 

Kedvenc rendezõm: 

Sir. Alfred Hitchcock, 

Kedvenc íróm: 

Jókai Mór, 
Móricz Zsigmond, 

Kedvenc országom:
Törökország,
Thaiföld,

Kedvenc városom: 

Róma, 
Isztambul,
a horvát-tengerpart világítótornyai,
 

Kedvenc virágom: 

jázmin 

Kedvenc autó márkám: 

"Hammer 2" 

Kedvenc ruhamárkám: 

Versage,
D&G, 


Kedvenc parfümöm: 

Nina Ricci: "Love in Paris"Kedvenc zenéim: 

latin, rock, 
Michael Flatley, 
Richard Strauss,

Amit irigylek: 

buta, tudatlan, mûveletlen emberek önbizalma, 

Legfõbb erénynek tartom: 

a megbocsátást, 

Negatív emberi tulajdonságok: 

önzés, önteltség, 
uralkodni, kihasználni a másikat,

Pozitív tulajdonságok: 

jótékonykodás, 
érzékenység más emberek problémái iránt,
a teljesítmény elismerése 

Számomra legfontosabb emberi értékek: 

szeretet, 
õszinteség, 
szerelem, 
vidámság 

Amit olvasok: 

mûvészettörténet, 
környezetvédelem, 
esztétika, 
marketing, 

Kedvenc ételeim: 

gyümölcsleves, 
túrós tészta, 
fehér csokoládé, 
citrom fagyi 

... ez egy epigramma jellegû bemutatkozás, azt gondolom, hogy megbízást olyan valakinek adok akit valamelyest ismerek, akiben szakmailag megbízom. 

Az, hogy bizonyos szituációkban - nem kell mindenben- hasonlóan gondolkodunk segíti az együtt dolgozást. 

Természetesen a világ és mi is benne folyamatosan változunk a fenti felsorolás egy "fénykép" de az élet "film" ezt én sem gondolom másként. 

"az ember mindent meg tud tenni, csak akarnia kell" 

A humanista által megfogalmazott gondolat ma is idõszerû. A környezetünk alakítása rajtunk múlik, mely befolyásolja lelkivilágunkat, hangulatunkat, hely ahol kipihenjük napi fáradalmainkat. Az, hogy rendezett környezetben éljünk egyedül rajtunk múlik. A legegyszerûbb megoldás: egy higiéniai festés, a bútorok ésszerû átrendezése, egy, két új darabbal kiegészítve, ... ez anyagilag sem megterhelõ. Aztán van olyan is aki elfogadja egy profi gondolkodását, stílusát, .. s akinek lehetõsége van rá az odaadja a bankkártyáját, ... s nem sokkal késõbb már költözhet is. 

A kreativitás alapja a személyiségben rejlõ jobbító szándékú folyamatos útkeresés, megújulni tudás képessége, hisz az élet egy harmóniára törekvõ utazás. / Inez /

Inez.hu korona
Köszönjük, hogy benézett hozzánk!
Visszavárjuk!